Ljubljana, 26. 6. 2018

Z MALČKOM NA DOPUST … STE VZELI VSE POTREBNO?

 Počitnice so več ali manj že rezervirane in komaj čakamo odhod, nikar pa ne pozabite na nujne pripomočke, da bo vaš dopust potekal brez presenečenj.

 

 • Dokumenti

Če prečkate mejo ali ne, s seboj vzemite osebni dokumenta za vse družinske člane, ne pozabite niti na živali. Če se odpravljate z avtom ali pa si ga nameravate izposoditi je obvezna oprema tudi vozniško in prometno dovoljenje.

 

Držimo pesti, da je ne bomo potrebovali, a le vzemite s seboj tudi zdravstveno kartico in kartico zavarovanja v tujini, če je vaša destinacija tujina.

 

Priporočamo, da vse dokumente pred odhodom tudi fotokopirate, kopije pa naj bodo na dosegu.

 

 • Izdelki za zaščito pred soncem

S seboj vzemite senčnik, saj je senca najboljša zaščita pred močnim soncem, če se v času od 11h-16h ne morete umakniti iz sonca v gozdiček ali v hiško. Obvezna oprema pa je sončna krema s primernim zaščitnim faktorjem, s katero se NUJNO REDNO MAŽITE, tako otroka kot sebe, bodite dober zgled. Dobrodošli so tudi izdelki za nego kože po sončenju, da malo pocrkljate svojo kožo.

 

 • Oblačila

Z oblačili ne pretiravajte. S seboj vzemite kopalke, spodnje perilo, kratke hlače in kratke rokave, vendar imejte v mislih, da boste na morju boste večino dneva preživeli v kopalkah oziroma lahki majici oziroma obleki, ki jo brez slabe vesti lahko oblečete tudi več kot enkrat. Enako velja za otroke, ki bodo obleke tudi umazali med igro v pesku ali z zemljo iz bližnjega gozdička, zato s seboj vzemite predvsem udobne in pralne stvari.  

 

Pripravljeni bodite tudi na neobičajne vremenske pogoje in ne pozabite na en par dolgih hlač in  pulover ali vetrovko, nogavice in par zaprtih čevljev, poleg natikačev seveda.  Za otroke vzemite čevlje, v katerih bodo lahko varno tekali in se ne spotaknili sami vase – naj držijo nogo in se ne sezuvajo.

 

Ne pozabite tudi na pokrivala in sončna očala.

 

 • Osebna nega

Zase in za otroka – zobna krtačka in zobna pasta, da bodo zobki čisti, milo in šampon.

 

Potrebovali boste pripomočke za previjanje, če še niste osvojili stranišča – podloga, pleničke, suhi in mokri robčki, uporabni vedno in povsod – oziroma kahlico, nastavek za stranišče. Če ste v obdobju odvajanja, naj se to ne ustavi zaradi dopusta! Ne pozabite na torbo, v kateri boste s seboj nosili »previjalnico«. Ne glede na starost otroka naj oprema vključuje bombažne pleničke, ki lahko večnamensko služijo kot podloga, brisača, pregrinjalo ali pripomoček za senco.

 

Za umazano perilo vzemite bombažne vrečke – bodite ekološki. 

 

 • Hrana

Otroci lahko vedno kaj prigriznejo, zato s seboj vzemite košaro, v kateri boste dnevno s seboj nosili malico in vodo, ne pozabite na stekleničke za vodo, ki jo vsi pijte v velikih količinah, skodelice in pribor.

 

 • Pripomočki za otroka

– Plavalne pleničke ali kopalke

– brisača

– maska

– rokavčki

– plovček – blazina ali deska, s katero bo lahko otrok uganjal vodne  norčije.

 

Seveda vzemite tudi igrače, vendar pa z igračami ni potrebno pretiravati. Najbolj se bodo otroci zabavali kar z vodo tako da vzemite kanglice in lopatke za prekopavanje peska, prelivanje vode in kaj za špricanje, tudi žoga je vedno dobra izbira, kakšno igračo bo imel pa tudi novi morski prijatelj.

 

Za počitek, ki bo sigurno potreben ob vsej morski zabavi, vzemite mehko podlogo ali kar visečo mrežo.

 

 • Potovalna lekarna

Kljub temu, da vsi držimo pesti za zdravje na dopustu, se nam lahko prikrade kakšna bolezen ali manjša nezgoda, za katero pa ne bo treba hiteti k zdravniku, če boste pripravljeni,  zato s seboj vzemite:

– Termometer

– Obliži

– Škarjice in pinceta

– Fiziološka raztopina

 

 • Kaj pa mrčes?

Če potujete z vozičkom, ne pozabite na mrežo za komarje, saj si ne želite razdražljivega joka, ki ga bo povzročila srbečica od pikov komarjev. Za malčke pa priporočamo sredstvo za zaščito pred piki žuželk, ki ga nanesite na oblačilo in ne neposredno na kožo. Ker lahko piki žuželk izzovejo tudi alergično reakcijo, za vsak primer ne škodijo zdravila proti alergiji.

 

DANE POZABITE:

 • PRIGRIZKI ZA NA POT! Kljub načrtovanju poti se vedno lahko pojavi kakšen prometni zamašek ali postanek, ki vas upočasni, zato ne pozabite na zdrave prigrizke in vodo
 • Fotoaparat – telefon imejte pri sebi le za nujne primere in se odklopite, spomine pa ujemite s fotoaparatom, kjer ob pregledu slik pozornost ne bo pobegnila še na e-pošto in družbena omrežja
 • Svetilka
 • Karte – odlična poraba prostega časa, če igrate z otroki, sami ali v družbi sosedov, ko otroci zaspijo, zvezek in pisalo
 • DOBRA VOLJA

 

Če imate prašička, ga odprite in prihranke zapravite za kakšen sladoled več©2024 Mini Vrtec | Nastavitve piškotkov