Ljubljana, 1. 2. 2018

SPANJE IN POČITEK OTROK V VRTCU

Spanje je naravna človekova potreba, zato je ne smemo zanemariti. Predvsem potrebujejo dovolj spanca otroci, da si odpočijejo, krepijo odpornost in zdravje. Med otroki obstajajo razlike glede potrebe po spanju, glede na starost in spalne navade doma, poleg tega pa se potreba po spanju lahko spreminja iz dneva v dan, glede na aktivnost v dnevu, čustveno stanje, zdravje in vreme.

 

Potrebe po počitku oziroma spanju doma se lahko razlikujejo med potrebo v vrtcu.

 

ALI JE SPANJE V VRTCU OBVEZNO?

Spanje v vrtcu ni obvezno, vendar pa imajo vsi otroci pravico do počitka, tako da gredo po kosilu navadno vsi otroci na ležalnik, da se umirijo, malo spočijejo in po potrebi zaspijo. Vzgojiteljice poskrbijo za mirno glasbo ali pravljico, za ljubkovalno igračo ali ponudijo nežen dotik (božanje), da otroci lažje zaspijo.

 

V primeru, da otrok ne zaspi, se otroku omogoči tihe, umirjene dejavnosti, ki pri spancu ne motijo ostalih otrok – na primer branje knjige, risanje, sestavljanje sestavljanke, igra s plastelinom  in podobno.

 

Pomembno je, da starši zaupate vzgojiteljici, da glede na dogajanje in potrebe otroka presodi, če otrok v vrtcu potrebuje počitek. Otroka se nikoli ne prepričuje ali sili v spanje, če ne kaže znakov utrujenosti, če pa otrok kaže znake utrujenosti in je počitek v njegovo dobrobit, bodo vzgojiteljice s svojimi izkušnjami poskrbele za mirno uspavanje. 


BLOG

©2024 Mini Vrtec | Nastavitve piškotkov