Ljubljana, 7. 3. 2019

PINCETNI PRIJEM ZA RAZVOJ FINE MOTORIKE OTROKA

Otrok od rojstva razvija svoje ročne spretnosti, se opira, plazi, si z rokami pomaga pri hoji, prijema in prenaša predmete, se igra … roke hitro postanejo polno zaposlene in nadzor nad njimi vedno bolj nadzorovani, gibi vedno bolj namenski in usklajeni.

 

Ločimo dve ravni razvoja giba – groba motorika, to je na primer motorika roke, in razvoj drobne, fine motorike, ki je motorika prstov na roki, kjer je pomemben mejnik razvoja pincetni prijem. Pincetni prijem s prsti, ko otrok predmetov ne prijema več s celo roko – postopoma se nauči predmet prijeti, ga držati, prelagati in odlagati z dvema prstoma.

 

Pomembno je, da starši pincetni prijem spodbujate in za malčka priskrbite didaktične materiale, da prijem vadijo. 

  • Otroku ponudite veliko različnih predmetov, oblik in tekstur, ki se jih lahko dotika in občuti
  • Drobni gibi razvijajo koordinacijo giba, predvsem oko-roka, kar lahko urite z vsakdanjimi predmeti: risanje in slikanje, oblikovanje plastelina, igra s kljukicami za perilo, igra z vezalkami in vtikanje, nizanje perlic na vrvico, prijemanje in lepljenje predmetov, prijemanje in razvrščanje predmetov s plastično pinceto, rezanje s topimi škarjami, sestavljanke in podobno.    

Pincetni prijem

ustvarjanje-pincetni prijem

 

Pomembno vlogo igra tudi pri oblačenju in slačenju, preobuvanju, kot tudi pri prehrani, ko je treba trdno držati pribor ali prijeti krožnik za uho in ga nagniti, zato otroka spodbujajte k samostojnosti na vseh področjih in mu pomagajte pri razvoju. Fina motorika zahteva potrpežljivost in vajo, z roko pa se razvija tudi um: »Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo.«

 


BLOG

©2024 Mini Vrtec | Nastavitve piškotkov