Ljubljana, 1. 10. 2018

NOČEM V VRTEC – NASVETI ZA STARŠE

Je vaš otrok navadno z veseljem šel v vrtec, kar naenkrat pa imate težave? Pri predšolskih otrocih je takšen upor povsem normalen. Lahko je težava ob podaljšanem uvajanju, potreba po dodatni pozornosti, trma ali pa se otrok v vrtcu ne počuti varnega, zato je potrebno raziskati razlog. Vzemite si čas za sproščen dan z otrokom in se z njim pogovorite, kaj ga muči. Če ne bo želel odgovoriti, nanj ne pritiskajte, počakajte na naslednjo priložnost za pogovor, da boste stisko prebrodili skupaj.

 

Razlogi so lahko:

  • Stres uvajanja, ki se lahko pojavi tudi po določenem času. Novosti v vrtcu in radovednost otroka lahko izzvenijo in ko se zave, da je vrtec postal stalnica namesto, da bi dan preživel z vami, je prestrašen in vas pogreša, zato lahko začne vrtec zavračati.
  • Strah pred ločitvijo od staršev zaradi pomanjkanja časa z družino in pozornosti. Vemo, da so službe danes zahtevne in nam na koncu dneva ostaja malo časa, vendar si izberite vsaj en dan v tednu, ko otroka iz vrtca prevzamete prej in si vzemite čas le zanj; skupaj načrtujte čas in dovolite otroku predlagati kaj početi. Če bo otrok vedel, da si boste vzeli čas samo zanj, bo morda lažje sprejel vrtec in se počutil varnega.
  • Rojstvo bratca ali sestrice, ko otrok ugotovi, da je mamica ali očka doma z novim družinskim članom, medtem ko mora on v vrtec in bo tako dobil manj pozornosti.
  • Težave v skupini pri vzpostavljanju stika in vključevanju v skupino otrok ali pa se v skupini pojavi nekdo z večjimi potrebami po pozornosti, kar vpliva na zmanjšanje pozornosti zanj.

 

Pomembno je, da se otroku posvetite in raziščete vzroke, vendar pa vztrajate pri tem, da je v vrtec treba iti. Otroku razložite, da gresta mami ali očka v službo, otrok pa v vrtec, kjer se bo zabaval, na koncu dneva pa vedno odšel domov.  Otroku nikar ne poskušajte prepričati k vstopu z dajanjem obljub, ki jih ne morete držati – na primer, da mu obljubite, da pridete po kosilu ali po počitku, nato pa pridete kasneje. Otroci si zelo dobro zapomnijo, ko jim kaj obljubimo in še bolj, če obljube ne držimo in to tudi močno izrazijo. Največkrat z nasprotovanjem in slabo voljo, ki sta posledici prelomljene obljube. Če na primer otroku obljubite, da boste ponj v vrtec prišli po kosilu, pa zares ne pridete in vas otrok čaka, v prihodnosti morda ne bo želel v vrtec, saj vam ne bo verjel, da boste prišli ponj in bi čas raje preživel z vami.

 

Ob prihodu v vrtec otroka čim prej oddajte, brez pregovarjanja v garderobi. Otrok bo ob prihodu morda jokal in se vas oklepal in vemo, da vam je težko, vendar pa vedite, da se otrok po vstopu v igralnico navadno zelo hitro pomiri in preživi lep dan v vrtcu, zato pogumno pri oddajanju otroka.

 

Pomembno je tudi, da starši zaupate vrtcu in vzgojiteljicam, da bo za otroka v vrtcu dobro poskrbljeno. Stalno preverjanje in spraševanje otroka, če je bilo v vrtcu vse v redu, lahko da otroku občutek, da starši vrtcu ne zaupate in ga zato začne zavračati. Poleg tega o vrtcu in vzgojiteljicah pred otrokom govorite pozitivno – ni potrebe, da je vse v vrtcu čarobno, vendar pa se izogibajte negativnemu govoru, saj otrok morda ne razume okoliščin pogovora in bo do vrtca le prevzel negativno mnenje.

 

V primeru težav ob prihodu v vrtec se pogovorite z vzgojiteljicami, povejte jim, da ima otrok ob odhodu v vrtec težave ter povprašajte, če se je v vrtcu kaj zgodilo ter če so težave tudi po prihodu v vrtec in skupaj boste našli način, kako pomagati otroku prebroditi stisko.


BLOG

©2024 Mini Vrtec | Nastavitve piškotkov