Ljubljana, 29. 1. 2018

NAMIGI ZA ODVAJANJE OD PLENIČK

Odvajanje od pleničk je velik korak za otroka, kot tudi za starše. Skrivnost uspeha? Red in potrpljenje.

 

ALI JE ŽE ČAS?

 

Odvajanja od pleničk ne narekuje določena starost otroka temveč njegova pripravljenost. Nekateri so pripravljeni in kažejo zanimanje za odvajanje že do 2. leta, medtem ko lahko drugi niso pripravljeni do 3. leta ali dlje. Pomembno je, da otroka spremljate, mu ponujate priložnost za odvajanje in ga nežno spodbujate, nikakor pa otroka ne silite – če z odvajanjem začnete prehitro, lahko traja dlje časa, da se otrok dejansko odvadi.

 

ZAČNITE POČASI

 

Kahlico doma nastavite na vidno mesto, kjer je otroku vedno in hitro dosegljiva. Otroku razložite pomen kahlice in ga spodbujajte, da se s kahlico spozna – morda se bo s kahlico sprva le igral, se nanjo odpravil v plenički ali oblečen, bistvo pa je, da kahlica od samega začetka predstavlja nekaj pozitivnega.

 

Z odvajanjem začnite, ko otrok začne kazati zanimanje za kahlico. Za uporabo postavite urnik, na primer pred/po zajtrku, pred/po kosilu, po počitku in pred spanjem. Urnika se držite in otroka spodbujajte, da se odpravi na kahlico; seveda ga boste sprva do kahlice usmerjali starši, da otrok osvoji urnik, sčasoma pa bo na kahlico odšel sam. Vzemite si čas za otroka na kahlici, kjer lahko na primer preberete pravljico ali se igrate igrico, uporabo kahlice pa nagradite. Še posebno, če je bila uspešna ! Mnogi se odzovejo na nalepke ali štampiljke, nekaj na kar so lahko ponosni in lahko to pokažejo. Pozitivni pa ostanite tudi če otrok kahlice ni uporabil ali seveda stranišča, morda bo naslednjič uspešno. 

 

Če se kam odpravite za daljše obdobje, gre lahko kahlica z vami ali pa nastavek za stranišče. Otroka vedno opazujte za znake potrebe ali če že dlje časa ni bil na kahlici in ga opomnite nanjo, mu pomagajte, kar bo sčasoma osvojil tudi sam. Ko bo otrok pripravljen, to je ko ostane suh za daljša obdobja dneva (2-3 ure) in osvoji odhod na potrebo, mu predstavite spodnje perilo. Spodbujajte ga, da si sam izbere perilo, se sam slači in oblači, pri roki pa naj bo vedno rezerva oblačil, če se kdaj še vedno pripeti mokra nesreča. Vsakemu otroku se lahko zgodi kakšen bolj moker dan in če se zgodi nesreča, otroka nikar nikar ne okarajte, temveč ga le opomnite, da naj ne pozabi na kahlico ali stranišče.

 

Z ROKO V ROKI Z VRTCEM 

 

Odvajanje naj poteka z roko v roki z vrtcem. V vrtcu je kahlica oziroma stranišče pomemben del dnevne rutine, ki jo otroci navadno zelo hitro osvojijo, zato na kahlico ne pozabite tudi doma za kar največji uspeh. O poteku odvajanja se pogovorite z vzgojiteljicami, ki vam bodo s svojimi izkušnjami pomagale, predvsem pa boste skupaj poskrbeli, da bo odvajanje potekalo enotno doma in v vrtcu.

 

 

Odvajanje je ena težjih, a prijetnih prelomnic v otrokovem življenju je vsekakor odvajanje od pleničk. Otroka spodbujajte pri odvajanju, predvsem pa bodite potrpežljivi, da bo odvajanje potekalo v nenapetem, spodbudnem in zabavnem ozračju. Pa ne pozabite na rezervo oblačil, ki naj bodo otroku vedno na voljo, če se pripeti kakšna nesreča.


BLOG

©2024 Mini Vrtec | Nastavitve piškotkov