Ljubljana, 1. 10. 2019

IZZIVI PRI VEDENJU OTROKA OB VSTOPU V VRTEC

Vstop v vrtec je za otroka velika sprememba; prvič je ločen od staršev za daljše časovno obdobje, medtem ko še ne razume, da ga starši niso zapustili in se bodo ponj vrnili, poleg tega pa vstopa v novo okolje, kjer spoznava nove osebe in gradi nove odnose. Pomembno je, da starši ob vstopu otroka v vrtec zaupate, da bo otrok v vrtcu varen; otrok vas opazuje in posnema, zato uvajajte pogumno in dajte otroku vedeti, da vstopa v varno in prijazno okolje.

 

Vedenjske težave otroka, kot so močan jok, večja potreba po bližini kot tudi agresija, je ob uvajanju pričakovati, vendar naj vas ne prestrašijo, saj so popolnoma normalne in del procesa navajanja otroka na vrtec, ki bo minil in kaj kmalu bo otrok samostojno odkorakal v vrtec z nasmehom.

 

Ko se otrok spoznava z novo situacijo, doma ali v vrtcu, je pomembno, da otroka ne silimo in da spremembe uvajamo počasi. Ob vstopu v vrtec otrok pogosto otrok joka, se umika, lahko zavrača hrano in pijačo, odklanja spanje kljub utrujenosti, zato je pomembno, da je uvajanje v vrtec postopno; starši pridete sprva v vrtec skupaj z otrokom, ki nato ostaja v vrtcu vsak dan dlje, dokler se na rutino vrtca, na vzgojiteljice in na otroke ne navadi. Otroka ni potrebno nemudoma ob prihodu ponj spraševati o dnevu v vrtcu in ga opominjati na dogajanje; ko otroka prevzamete se posvetite vašemu času z otrokom, za vprašanja o dogajanju v vrtcu pa bo še veliko časa, ko bo otrok na vrtec že navajen. 

 

 O vstopu otroka v vrtec se navadno pojavijo tudi prve bolezni; v času uvajanja lahko te nastopijo tudi od psihičnega napora in posledično padca imunskega sistema otroka, seveda pa so otroci navadno tudi prvič izpostavljeni okolju, v katerem je toliko otrok in tako toliko različnih bacilov in virusov, s katerimi se otrok sreča prvič.

 

Vzemite si čas za uvajanje v vrtec, predvsem pa čas z otrokom po vrtcu preživite kvalitetno. Otroka pohvalite, ker hodi v vrtec, ga spodbujajte, da gre v vrtec z veseljem in mu dajte priložnost, da vrtec spozna in se ga veseli, ko bo otrok na vrtec navajen, pa ostanite vključeni – spremljajte dogajanje, pogovarjajte se o dogajanju z otrokom in sodelujete z vzgojiteljicami. 


BLOG

©2024 Mini Vrtec | Nastavitve piškotkov