Ljubljana, 12. 1. 2018

IGRA Z NESTRUKTURIRANIM MATERIALOM

Danes imajo otroci na voljo vse mogoče igrače in materiale, a najboljše igrače so lahko najbolj enostavni materiali iz vsakdanjega življenja – nestrukturirani materiali.

 

Ko pravimo nestrukturirani materiali imamo v mislih enostavne materiale kot so škatla, blago, les, volna in podobno … igra z nestrukturiranim materialom daje otroku možnost, da razvija svojo ustvarjalnost in domišljijo ter preko igre pridobiva nove izkušnje, kreativno rešujejo težave.

 

Nestrukturirani materiali otroku omogočajo, da se z istim predmetom lahko igrajo na različne načine in predmeti postanejo različne stvari (škatla je lahko samo škatla, lahko pa postane hiša, posteljica za dojenčka ali avto; blago lahko postane oblačilo, lutka ali pripomoček za telovadbo in še in še. Otrok tako krepi domišljijo in z uporabo različnih materialov izboljšuje svoje motorične sposobnosti, razvija matematične koncepte in pojme kot so velikost, oblika in teža; pridobiva prostorsko orientacijo in izboljšuje zmožnost koncentracije.

 

HITRI PREDLOGI IGRE Z MATERIALOM, KI GA NAJDETE DOMA

  • Igra s kartonskimi škatlami
  • Igra s toaletnim papirjem
  • Igra ali ustvarjanje s tulci toaletnega papirja
  • Igra ali ustvarjanje s kartonom od jajc
  • Igra ali ustvarjanje z naravnim materialom (lesene palčke, listje, orehi in želodi)
  • Igra z blagom

 

igra z naravnim materialom

 

Čas, ki ga otrok nameni igri z nestrukturiranim materialom, lahko izkoristite tudi za opazovanje otroka pri igri, odkrivanje njihovih sposobnosti in spremljanje njihovega razvoja. Opazili boste, da se bodo otroci zabavali in uživali v igri, igrače pa bodo zelo redko pogrešali.  


BLOG

©2024 Mini Vrtec | Nastavitve piškotkov